Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

neděle 1. září 2013

Priepasť Macocha

Macocha_11 Priepasť Macocha patrí medzi výnimočné prírodné unikáty a je najnavštevovanejšou turistickou destináciou v Moravskom krase. Patrí do komplexu Punkevných jaskýň. Priepasť, po dne ktorej preteká ponorná riečka Punkva, s najväčšou pravdepodobnosťou vznikla prepadnutím stropu obrovskej jaskynnej siene. V stenách priepasti sa nachádza niekoľko jaskynných vchodov, na jej dne zas dve jazierka. Horné je prítokové, do ktorého vteká rieka Punkva z Amatérskej jaskyne a dolné odtokové jazierko, ktorým voda odteká. Hĺbka horného jazierka dosahuje približne 13 m a hĺbka dolné jazierka až 50 m. Ak by sme k tomu pripočítali ešte suchú hĺbku Macochy, 138,5 m, celková hĺbka je 188,5 m. Rozmer pôdorysu priepasti je 176 x 76 metrov.
Macocha_11Macocha_10Macocha_6
Punkevné jaskyne sú sieť priestranných dómov a chodieb, ktoré s priepasťou Macocha spája riečka Punkva. Časť prehliadky, ktorej súčasťou je aj najkrajší priestor Punkevných jaskýň – Masarykov dóm, absolvujú návštevníci z lodiek.
Priepasť Macocha má pomerne nezvyčajné meno. Odpoveď dáva miestna povesť. Tá hovorí o istom miestnom dedinčanovi, ktorý ovdovel a opäť sa oženil. Ako to už v povestiach býva, nová pani domu bola síce možno dobrou manželkou, ale synovi svojho muža zlou macochou. Nenávidela vraj dieťa tak veľmi, že ho jedného dňa vylákala do lesa pri priepasti a zhodila ho do nej. Chlapec mal však šťastie – spadol len pár metrov a zachytil sa o borovicu vyrastajúcu zo skalnej steny. Tam ho našiel otec s dedinčanmi a vytiahli ho. Keď si macocha uvedomila, čo urobila, vraj zo skaliska sama skočila. A od tej doby sa priepasti hovorí Macocha.
 MacochajazierkoMacocha_13
Zaujímavosti
Priepasť a Punkevné jaskyne sú súčasťou Amatérskych jaskýň – najdlhšieho jaskynného systému v Českej republike (zmapovaná časť má dĺžku cca 35 km)
Prvý riadne zdokumentovaný zostup na dno priepasti sa uskutočnil už v roku 1723, mníchom Lazarom Schopperom.
Obidva pôvodné vyhliadkové mostíky nad Macochou boli postavené ešte v 19. storočí. Dolný mostík bol v r. 2001 zrekonštruovaný. Pôvodná drevená konštrukcia bola nahradená oceľovou.
Prvá vedecká expedícia sa uskutočnila už v roku 1784 pod vedením Karla Rudzinského.
Na dne priepasti je špecifická chladná mikroklíma. Bol tu objavený endemický druh chladnomilnej rastliny kruhatky Mathiolliho.
MacochaMacocha_4Macocha_14
Od roku 1914 je dno Macochy sprístupnené verejnosti v rámci návštevného okruhu Punkevných jaskýň. Prehliadku môžete absolvovať samostatne, ale aj v rámci náučného chodníka Macocha (cca 8,5 km), ktorého súčasťou je aj Katarinská jaskyňa, Krenkov pamätník či vyhliadka Konský spád. Zo Skalného mlyna sa dá k Punkevnej jaskyni odviezť vláčikom, cez jaskyňu loďkou a ponad priepasť lanovkou. Okrem toho sú tu vybudované dva vyhliadkové mostíky vo výške 138,5 m a 90 m nad dnom.
Macocha_5Macocha_7Macocha_8 
zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
 Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat