Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

neděle 1. září 2013

Národný park Plitvické jazerá

plitvice15Plitvické jazerá sú najznámejším chorvátskym národným parkom. Pomenované boli po riečke Plitvice, ktorá padá vodopádom do kaňonu. Nachádzajú sa v oblasti Lika medzi pohoriami Mala Kapela a Plješivica s rozlohou 295 km2, v nadmorskej výške 408 – 1208m. Ležia na trase k pobrežiu, medzi hlavným mestom Zahreb a prímorským mestečkom Zadar. Oblasť je z troch štvrtín pokrytá lesmi, ostatné plochy tvoria lúky a vodné plochy. Nájdete tu aj početné jaskyne, prírodné pramene a kvetinové lúky.
plitvice1
Hlavným cieľom návštevníkov je 16 terasovitých jazier v rôznej nadmorskej výške s kryštálovočistou vodou. Jazerá sú navzájom prepojené početnými potokmi a vodopádmi. Jazerná sústava sa skladá z 12 Horných a 4 Dolných jazier. Podklad horných jazier vznikol nakopením travertínových bariér a tvorí ho dolomit. Dolné jazerá vznikli prepadnutím sa vápencových stropov jaskýň. Centrálne miesto so všetkými turistickými službami je pri jazere Kozjak, najväčšom a najhlbšom jazere (hĺbka 46 metrov). Má dĺžku 2 km a hĺbku 46 m. Z neho sa voda prelieva do Dolných jazier. Jazerá obkolesuje prekrásny kaňon, ktorý vo vápencových skalách vyhĺbila rieka. K jazerným vodám sa na ich konci pripája obrovským 72 metrovým vodopádom potok Plitvica.
Jazerá majú v letnom období cca 24 °C. Voda v jazerách ma vysoký obsah vápnika a vďaka tomu má nádhernú azúrovú a smaragdovozelenú priezračnú farbu. Voda v jazerách je pitná a má jemne sladkastú príchuť.
plitvice9
V parku sa nachádza niekoľko jaskýň, z ktorých niektoré sú prístupné aj pre verejnosť. Najznámejšie sú Golubinjača, Mračnjača alebo Velika pećina.
Horný tok krasovej rieky Korany je obklopený hustými bukovými, jedľovými a smrekovými lesmi. Vyskytuje sa tu okolo 1300 rastlinných druhov.  Z pestrej fauny patrí k najzaujímavejším medveď, symbol národného parku, vlk, rys a vydra. Žije tu početné zastúpenie diviakov, zajacov, tchorov, veveričiek a líšok. Zaznamenal sa tu výskyt až 130 druhov vtákov. V jazerách majú početné zastúpenie pstruhy.
Vstup do národného parku je možný dvoma vchodmi (Ulaz 1 – Rastovac a Ulaz 2 – Hladovina z obce Plitvička jezera). Pri každom zo vstupov sú veľké platené parkoviská, reštauračné služby a občerstvenie. Odporúčame prenocovať v autokempe Korana, vzdialenom 8 km od jazier a ráno sa vybrať na prehliadku. Návštevníci prechádzajú po turistických cestičkách a drevených chodníkoch, ktoré vedú do bezprostrednej blízkosti vodopádov.  Okrem uvedenej alternatívy je možné prehliadnuť si Plitvické jazerá aj prostredníctvom turistického vláčika. K dispozícii je aj plavba loďou.
plitvice14plitvice16
Môžete si vybrať zo šiestich turistických okruhov s časovým rozpätím 2 – 6 hodín. Národný park je otvorený po celý rok. Jedinečným zážitkom je zimná prehliadka zamrznutých vodopádov. Vstupné do národného parku je približne 15 eur, ale zahŕňa aj parkovanie a dopravu k turistickým trasám loďou, vláčikom alebo autobusom.

Žádné komentáře:

Okomentovat