Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

neděle 1. září 2013

Budhu hľadajte v Indii

Dhamma Giri Pagoda_3Je koniec obdobia dažďov. V malom mestečku Igatpuri, 136 km od Bombaja, sa nachádza meditačné centrum Dhamma Giri. Obrie kvapky padajú na veľké banánové listy. Cítiť opojnú vôňu podivných kvetov, kvitnúcich len jeden deň v roku a v diaľke počuť vodopády, ktoré  zdobia vzdialené kopce. Každé ráno o 4. hodine zvonia zvony, vysoké stromy voňajú  a hmla prikrýva elegantné pagody a altánky. Sochy mýtických levov a ďalšie bytosti vyzerajú, ako by sa práve vynorili z iného sveta. Je to magická scéna nasýtená pokojom a meditáciou, miesto, kde prichádzajú načerpať nové duševné sily vystresovaní Európania, biznismeni a obchodníci, aby mohli po absolvovaní meditačného kurzu zasa pokračovať vo svojom zabehnutom živote.
Dhamma Giri Pagoda_2
Meditačné centrum Dhamma Giri
Dhamma Giri znamená v preklade  Dhammov vrch, je jedným z najväčších svetových meditačných centier rýchlo sa rozrastajúcej celosvetovej organizácie Vipassana.  Tí, ktorí prídu na 10-denné kurzy, strávia dlhé hodiny v hlbinách svojej mysle používajúc meditačné techniky, ktoré pôvodne učil Budha. To znamená vidieť veci také, aké v skutočnosti sú. Táto meditačná technika má 2500 ročnú históriu a považuje sa za univerzálny liek pre chorých a učenie o umení žiť svoj život s vnútorným pokojom.  Je to postup, ktorý si vyžadujú prísne kláštorné pravidlá.  Nič sa nesmie hovoriť, požívajú sa iba jednoduché skromné jedlá a 10 hodín denne prebiehajú modlitby a meditácie. Ale výsledky sú vraj neuveriteľne pozitívne. Popularita kurzov za posledné roky vzrástla natoľko, že už v meditačnom centre nedokážu uspokojiť rýchlo narastajúci počet záujemcov.
Ellora_6
Jaskyne v blízkosti Ellory
Budhovo učenie zasiahlo región začiatkom 2. storočia pred naším letopočtom a začala sa využívať rozsiahla sieť jaskynných obydlí, v ktorých prespávali a meditovali mnísi. Ich výstavba pokračovala po tisíc rokov. Vybudovaných bolo okolo 1200 jaskýň, z ktorých mnohé je možné aj dnes ľahko navštíviť z Bombaja.  34 jaskýň v blízkosti Ellory, postavených medzi 5. a 7. storočím, sú divom budhistov a Hinduistov a taktiež 5 metrov vysoká kamenná Budhova socha.
Dve hodiny cesty juhovýchodne od Bombaja v blízkosti Lonavly sa nachádzajú jaskyne Karla, Bhaja a Bedsa. Jaskyne sú minimalistické, elegantné a jednoduchšie, ideálne pre meditácie počas dažďovej sezóny. Nakreslené hinduistické božstvá a budhistické postavy boli vytvorené v 5. až 10. storočí.
Karla caves
Jaskyňa Karla
Bedsa
Jaskyňa Bedsa








Kláštorný jaskynný život môžeme dokonca vidieť aj v Mumbai. 109 jaskýň sa nachádza v Gándhiho národnom parku na severnom okraji mesta. A Sloní ostrov, ktorý je známy hinduistickými a budhistickými jaskyňami, je dobrým jednodňovým výletom pre návštevníkov.
Elephanta Island
Jaskyňa – Sloní ostrov
gandhi-national Caves_1
Jaskyňa – Ghándiho Národný park

zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
 Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat