Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

neděle 1. září 2013

Kuskus

kuskusKuskus je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne. Ide o sparenú a do guliek tvarovanú krupicu z pšenice, jačmeňa alebo prosa. Kuskus sa pri príprave nevarí, ale zalieva vriacou vodou alebo variacim sa pokrmom.
Kuskus je hlavnou zložkou alebo prílohou k mnohým jedlám z rozličných druhov zeleniny ako paradajky, mrkva, cuketa, kapusta alebo aj k mäsovým jedlám, či už je to kuracie, hovädzie, jahňacie alebo tiež k rybám. Typickým korením na kuskus je ras el-Hanout (mix korenia používaného v Marockej kuchyni) a pre svoju kuskus salatkuskusbazalkaostrejšiu chuť sa používa harissa (mix ostrej korenenej arabskej zmesi). Studený sa kuskus podáva hlavne ako šalát s morskými plodmi alebo sa používa na prípravu taboulé (kuskus so zeleninou). Hodí sa tiež k príprave sladkých jedál, napríklad s mliekom, hrozienkami alebo mandľami. Tradične sa podáva na veľkom tanieri, pri ktorom sa celá rodina zíde k jedlu.
Do mnohých častí Európy sa dostal s prisťahovalcami. Do Izraela sa kuskus dostal v 17. storočí z arabských krajín a stal sa dôležitou súčasťou ich národnej kuchyne.O
Pri výrobe kuskusu tradičnou cestou sa krupica najprv rozprestrie na podložke, prípadne sa pridá trochu múky a postrieka sa slanou vodou, tak aby nebol príliš vlhký a utvoril hrudky. Potom sa hrudky zľahka dlaňami rozdrobia asi na drobné milimetrové guľky. Príliš malé hrudky sa vytriedia a postup sa opakuje, až pokým sa vytvoria približne rovnaké zrniečka s priemerom jedného milimetra. Niekedy sa ešte farbí pomocou dyne na oranžovo, ako v Tunisku alebo v Alžírsku na žlto pomocou šafranu. Nakoniec sa suší na slnku a potom vydrží aj dlhé skladovanie a prepravu.
Couscous_PotPríprava samotného jedla s kuskusom prebieha v tzv. Couscousière. Zo spodného hrnca v ktorom sa varí zelenina a ostatné prísady stúpa para do hrnca umiestneného nad ním, v ktorom sa nachádza kuskus. Počas naparovania sa niekoľkokrát horný hrniec zloží nabok a za krátku chvíľu sa opäť vráti na miesto. Na záver prípravy sa zmieša s maslom alebo olivovým olejom.
Dnes sa kuskus pripravuje priemyselnou cestou, ale občas sa napr. v Maroku môžete ešte stále stretnúť s jeho tradičnou výrobou. Pripravíte ho tak, že ho posolíte a zalejete vriacou vodou a necháte pár minút nabobtnať pod pokrievkou.

zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
 Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat