Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

neděle 1. září 2013

Soľná plytčina Badwater Basin

Badwater Basin_5Soľná plytčina Badwater Basin Národného parku Death Valley v Kalifornii sa rozprestiera na rozlohe takmer 200 štvorcových míľ a patrí medzi  najväčšie chránené soľné plytčiny na svete.Soľné plytčiny sú príliš nehostinným miestom na život pre väčšinu rastlín a živočíchov. Okrem toho sú aj veľmi zraniteľné a krehké. Jemné kryštály sa dajú ľahko rozdrviť a pomerne tenká vrstva  soli môže ľahko prasknúť a preniknúť do vrstvy pod soľou, do bahna.Badwater Basin_3
Z tohto dôvodu je v parku zakázané pohybovať sa mimo vyznačenej a povolenej trasy. Pneumatiky áut by mohli soľnú  plytčinu nenapraviteľne poškodiť.
Badwater-Basin-4Badwater-Basin-7
Čo je príčinou vzniku soľných plytčín?
Sú potrebné tri základné predpoklady, aby sa vytvorili podmienky na ich vznik.
Základom je uzavretá kotlina so slanou vodou, ktorá nemá otvorený prístup k moru. Dlhodobé suché podnebie s vysokou intenzitou slnečného žiarenia .Následná vysoká intenzita odparovania vody z kotliny musí presahovať množstvo spadnutých  zrážok. Odparená voda zanecháva za sebou jemnú stvrdnutú vrstvu soľných  kryštálov a pod nimi vrstvu bahna.
Badwater-Basin-6
Chlorid sodný lepšie známy ako stolová soľ, tvorí väčšinu solí na Badwater Basin. Nájdete tu aj intenzívnu koncentráciu ďalších minerálov , ktoré zostali po odparenej vode ako sú  vápenec, sadrovec a bórax.
Zdrojom soli v Badwater Basin je prírodný podkladový drenážny systém o rozlohe 9.000 štvorcových míľ, plocha  rozkladajúca sa pod národným parkom Death Valley. Dážď padá na vzdialené vrcholky hôr a vytvára povodne. Voda steká do nížin a cestou rozpúšťa minerály z hornín. Následne sa hromadí v nižšej nadmorskej výške a vytvára dočasné jazero.   Ako sa voda vyparuje, minerály a soli zostávajú. Po stáročia sa takýmto spôsobom nahromadilo na mieste veľké množstvo soli a vytvorilo  na vrstve bahna soľnú krustu.
Badwater-Basin-4
Soľná plytčina Badwater Basin je svojou rozlohou obrovská a neustále sa mení. Pribúdajúce soľné kryštály tlačia už vytvorenú  kôru soli do rôznych chaotických tvarov . Voda, ktorá pritečie počas povodní sa zmieša so soľou z povrchu plytčiny a vytvára soľný roztok teda dočasné jazero. Tento soľný roztok sa vplyvom opakovaného odparovania vody zasa premení na soľnú krustu s oslepujúcou bielou vrstvou soli na svojom povrchu. Proces sa neustále opakuje a tým sa soľná plytčina zväčšuje a neustále mení svoj tvar.

zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
 Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat