Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

neděle 1. září 2013

Ostrov Krk

mesto_krk_1Ostrov Krk patrí medzi najväčšie ostrovy Jadranu. Nachádza sa v Kvarnerskom zálive.  S pevninou je spojený mostom dlhým vyše 1 km. Krk má mierne stredomorské podnebie s teplotou vzduchu okolo 29 °C v letných mesiacoch. Teplota mora je od 23 do 24 °C. Ostrov Krk patí medzi najľudnatejšie ostrovy Chorvátska a je obľúbenou turistickou destináciou. Severná časť ostrova je najúrodnejšia a najviac osídlená. Na ostrove sa nachádzajú 2 jazerá, Ponikve a Omiško Jezero.
Na Krku je viacero pláží. Navštíviť sa oplatí malebné pláže Jablanova, Storišče, Vrženica, Dubna a Konjska. Malinska má pláže z drobných kamienkov, ktoré sú doplnené betónovými platňami. Borovicový les poskytuje ochranu pred slnkom. Pláž Rupa bola vyznamenaná Modrou vlajkou. Punat má prírodné kamenisté, miestami skalnaté aj okruhliakové pláže doplnené betónovými plochami. Z obce k plážam jazdí turistický vláčik. V Starej Baške sú pláže piesočnaté, v strednej časti kamenisté a na juhu zabahnené.
Krk - mapa
Krk – mapa
Pláž v malom prístave Njivice je štrková v kombinácii s betónovými plochami. V blízkosti sa nachádzajú borovicové porasty. Za čistotu prírodného prostredia bola ocenená „Modrou vlajkou”. Sú tu dobré podmienky pre potápanie a podmorský rybolov. Môžete si požičať vodný skúter, vodné lyže alebo vyskúšať paragliding a windsurfing.
Výber ubytovania na Krku je široký. Nájdete tu malé kempy, ubytovanie na súkromí, penzióny aj luxusnejšie hotely. Centrom ostrova je mesto Krk, ktoré sa nachádza v juhozápadnej časti ostrova. V meste možno nájsť pozostatky z rímskej doby, napr. mozaiky na budovách, zvyšky rímskych kúpeľov alebo pozostatky mestských hradieb. Významnou pamiatkou je niekoľkokrát stavebne upravovaná pôvodne románska katedrála Nanebovzatia Panny Márie a taktiež Frankopanská pevnosť. Mesto je centrum nočného života s množstvom reštaurácií a barov. Za návštevu stoja miestne galérie, obchody alebo františkánsky kostol z 13. storočia. Niektoré uličky sú také úzké, že sa v nich ledva zmestia dvaja ľudia vedľa seba. V meste si môžete dať vytlačiť svoje meno na zrnko ryže,  vytvoria vám vlastnú ŠPZ alebo si užite jazdu mestom na somárovi. Hlavná mestská pláž Dražica leží 1 km od mesta a je obklopená borovicovým hájom. Má drobné kamienky a pozvoľný vstup do mora. Na opačnej strane sa nachádza kemp Ježevac s betónovými plážami a piesčitým dnom.
Na spestrenie dovolenky možete využiť susedné ostrovy CresRab, na ktoré  sa dostanete z trajektového prístavu Valbiska na juhozápadnom pobreží ostrova.
Baška
Baška
Medzi turistami je veľmi obľúbené rybárske mestečko Baška v juhovýchodnej časti ostrova. Má nádhernú 1,8 km dlhú okruhliakovo piesočnatú pláž (Vela plaža). Pláž má ocenenie „Modrá vlajka“. Pokochať sa môžete pohľadom na horský masív Velebit na protiľahlej pevnine a na majestátny ostrov Prvič. Na tomto ostrove sú pekné pláže v malých zátokach. Odvezú vás tam miestne člny. Pozrieť si môžete kostol sv. Trojice a menšie kostolíky v okolí. Pre športovcov je tu potápanie, jachting a podmorský rybolov. Určite navštívte nádherné akvárium, v ktorom uvidíte najväčšiu zbierku mušlí, slimákov, množstvo morských živočíchov a jadranských rýb.
Dovolenku môžete stráviť aj v malom letovisku Porat, ktoré leží neďaleko Malinskej. Zaujímavým miestom návštevy môže byť františkánsky kláštor Sv. Márie Magdalény, ktorý sa to nachádza.
jaskyňa Biserujka
jaskyňa Biserujka
Počas horúcich letných dní určite dobre padne návšteva jaskyne Biserujka pri osade Rudine, ktorá sa nachádza tesne pod zemským povrchom. Ak ju budete chcieť navštíviť, zoberte si teplejšie oblečenie, pretože teplota v nej je v rozmedzí od 10 do 13 °C.
Raritou je františkánsky kláštor na maličkom ostrove Košljun, ktorý sa nachádza len 200 metrov od mesta Punat. V kláštore môžete vidieť numizmatické zbierky, knižnicu a národopisné múzeum. Punat je pokojné letovisko obklopené vinohradmi, olivovými a borovicovými hájmi. Je tu veľký prístav pre plachetnice.
Šilo sa nachádza na východnom pobreží Krku. Je to malé mestečko s pieskovou plážou s miernym vstupom do vody. Ak máte zdravotné problémy, môžete vyskúšať liečivé účinky tunajšieho bahna. Ak sa chcete pokochať podmorskými krásami Krku, môžete tu navštíviť potápačské centrum , kde sa naučíte základy potápania a privedú vás na zaujímavé miesta.

Žádné komentáře:

Okomentovat