Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

neděle 1. září 2013

Čo sa oplatí vidieť v Londýne

LondýnLondýn je hlavné a najväčšie mesto Anglicka a Spojeného kráľovstva. Leží na juhovýchode krajiny pri ústí rieky Temža a v súčasnosti patrí k najnavštevovanejším mestám na svete.
Tower of London, oficiálny názov Her Majesty’s Palace and Fortress, The Tower of London (Pevnosť a palác Jej Veličenstva, Tower of London) je historická pamiatka v strede Londýna na severnom brehu rieky Temža ako aj symbol britskej monarchie. Nachádza sa v mestskom obvode Tower Hamlets a od východného okraja Londýna ho oddeľuje
Tower of London_01
Tower of London
otvorené priestranstvo známe ako Tower Hill. Dejiny Toweru siahajú do 11. storočia, kedy Viliam Dobyvateľ v rokoch 1066 až 1087 dal postaviť z bieleho mramoru dnešnú White Tower – Bielu vež, ktorá je jeho historickým jadrom. Pevnosť má pôdorys s rozmermi 36 x 32 metrov. V 12. storočí bola okolo pevnosti vybudovaná vodná priekopa. V 13. storočí za vlády Henricha III. sa Tower stal sídlom britských panovníkov. Budova od svojho vzniku slúžila na rôzne účely. Najskôr ako pevnosť, následne väzenie pre vyššie vrstvy, bola tu však aj mučiareň, popravisko alebo zbrojnica. Boli tu väznení škótski králi, francúzsky kráľ Ján II. Dobrý ako aj anglický kráľ Henrich VI. Boli tu uväznené a neskôr popravené dve manželky Henricha VIII. Od 13.storočia sa stala tiež pokladnicou. Vo vnútri sú od 14.stročia ukryté a pozorne chránené britské korunovačné klenoty. Tower bránia typickí Beefeatri v červených uniformách. Ako hovorí stará legenda. Jeden z nich Ravenmaster sa stará o blaho 8 havranov obývajúcich pevnosť. Podľa starodávnej legendy totiž havrani nemôžu opustiť Tower, inak britská monarchie zanikne. V roku 1988 bol zapísaný do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
Tower Bridge
Tower Bridge
Tower Bridge je zdvíhací most ponad riekou Temža, 65 metrový most v gotickom štýle stojí vedľa pevnosti Tower of London a je posledným mostom pred ústím rieky Temža do mora. V roku 1884 sa začal realizovať návrh  Horacea Jonesa, ktorý most postavil s Johnom Wolfeom-Barrym. Stavba trvala 8 rokov. Na podporu stability boli na dno Temže ponorené dva masívne piliere. Na kostru veží a samotného mosta bolo použitých cez 11000 ton ocele. Na obloženie oceľovej kostry pre krajší vzhľad sa použil Cornishský a Portlandský kameň. V minulosti sa most zdvíhal pomocou hydrauliky a s použitím pary. Trvalo len minútu, kým sa most zdvihol na svoje maximum 86°. V súčasnosti sa stále na zdvíhanie mosta používa hydraulika, ale od roku 1976 sa začala používať namiesto pary ropa a elektrická energia. Ak sa rozhodnete pre prehliadku mosta, môžete sa pokochať vyhliadkou na celý Londýn. V oboch vežiach môžete vidieť dobové fotografie, rukopisné dokumenty, film o stavbe mosta, technické múzeum, ale aj pôvodné kotle, akumulátory a motory ktoré dokážu zdvihnúť most za 90 sekúnd, aby umožnili pod ním preplávať lodiam. Okrem bežnej prehliadky je možnosť absolvovať aj špeciálnu tzv. V zákulisí, ktorá Vás prevedie súčasným riadiacim centrom, ktoré nahradilo pôvodné parné stroje.
Westminstersky palac a Big Ben
Westminsterský palác a Big Ben
Big_Ben
Big Ben
Veža vysoká 93 mestrov s hodinami, ktorá sa týči na severo-východnom konci Westminsterského paláca, bola pomenovaná podľa jej hlavného zvona Big Bena. Predstavujú jeden z typických symbolov Londýna. Postavená bola podľa návrhu architekta Sira Charlesa Barryho pri rekonštrukcii pôvodného Westministerského paláca, ktorý bol zničený v roku 1834 pri rozsiahlom požiari. Odliali ho vo zvonárni Whitechapel vo východnej časti Londýna pred 155 rokmi, presne 10. apríla 1858. Z hodinovej veže prvýkrát zaznel až nasledujúci rok. Zliatinu na zvon tavili počas celého dňa. Jej naliatie do formy trvalo 20 minút. Obrovský zvon chladol nasledujúcich 20 dní a potom ho previezli na voze ťahanom 16 koňmi do Westminsteru. Jeho cestu lemovali zástupy ľudí a volali mu na slávu. Londýnčania zvon začali volať Big Ben a to mu prischlo. Hlavný zvon Big Ben má hmotnosť 13,77 ton, meria v priemere 2,7 metra a je vysoký 2,28 metra.  a samotné srdce zvonu váži 203 kilogramov. Nemá srdce, rozoznieva ho kladivo údermi z vonkajšej strany. Zvon začal odzváňať celú hodinu 11. júla 1859. Senzácia trvala len do septembra toho roku, vtedy zvon praskol a odmlčal sa na štyri roky. Riešenie nepríjemnej situácie našiel kráľovský astronóm George Airy, ktorý navrhol zvon trocha otočiť podľa zvislej osi a znížiť aj hmotnosť kladiva. Prasklina je na zvone dodnes a dodáva jeho bitiu charakteristický zvuk. Vo zvonici sa okrem hlavného zvonu nachádza aj štvorica menších zvonov, ktoré ohlasujú štvrť hodinu. Samotné hodiny vyrobil hodinár amatér Edmind Backett a sú povestné svojou presnosťou. V roku 2012 došlo k premenovaniu slávnej hodinovej veže na Alžbetinu vežu. Nový názov pripomína oslavy diamantového jubilea Alžbety II., 60 rokov od jej nástupu na kráľovský trón.
Westminstersky palac a Big Ben_01
Westminsterský palác a Big Ben
Sídlo britského parlamentu Spojeného kráľovstva, Westminsterský palác je rozdelený na  hornú a dolnú snemovňu House of Commons a snemovňu Lordov House of Lords. Prvý kráľovský palác stal na tomto mieste už v 11. storočí a odvtedy bol hlavnou rezidenciou panovníka. Palác bol  v roku 1512 zničený veľkým požiarom. Po rekonštrukcii začal slúžiť členom parlamentu na stretávanie. Budova bola viackrát prestavovaná, no dnešná podoba je výsledkom masívnej prestavby v štýle anglickej gotiky po ďalšom požiari v roku 1834. Palác tak získal vyše 1100 miestností, ktoré sú symetricky umiestnené okolo dvoch nádvorí. Stavba trvala vyše 30 rokov od r. 1840 do 1870. Dnes je so svojimi ikonickými vežami jednou z najnavštevovanejších atrakcií v Londýne. Pokiaľ chcete parlament navštíviť osobne, musíte sa objednať minimálne 3 mesiace vopred. Počas pekných slnečných dní je priestranstvo vedľa parlamentu využívané ako oddychová zóna.
Westminster Abbey
Westminsterské opáctvo
Westminster-Abbey
Westminsterské opáctvo
Westminsterské opátstvo (Westminster Abbey), oficiálne tiež Kolegiálny kostol sv. Petra je gotická stavba veľkosti katedrály. Nachádza sa v blízkosti Westminsterského paláca, sídla britského parlamentu. Prvá zmienka o kostole na tomto mieste pochádza z roku 1080 a spomína sa v nej, že opátstvo tu stálo už v za čias londýnskeho biskupa Melllita v roku 624. Kamenný kostol bol postavený až za vlády Eduarda Vyznávača, v rokoch 1045 – 1050. V priebehu rokov sa komplex budov rozširoval, až v rokoch 1722 – 1745 pribudli dve charakteristické veže nad západným portálom. Opátstvo je od roku 1066 tradičným miestom korunovácií, pompéznych kráľovských svadieb a tiež miestom odpočinku všetkých panovníkov. Okrem panovníkov je tu pochovaných takmer 400 ďalších známych osobností Anglickej histórie.
St._Paul's_Cathedral_02
Katedrála svätého Pavla
St._Paul's_Cathedral_01
Katedrála svätého Pavla
Katedrála svätého Pavla (St Paul`s Cathedral) zo 17. Storočia je postavená na Ludgate Hill v Lodnýne a je sídlom londýnskeho Arcibiskupa. Londýnska diecéza bola založená v roku 604 a je zasvätená svätému Pavlovi. Vo vnútri katedrály sa nachádzajú plakety, sochy a pamätníky venované širokému spektru osobností. Hlavná časť je venovaná členom britskej armády. Oblasť Ludgate Hill, kde sa katedrála nachádza, bola vždy spojená s náboženstvom. Predpokladá sa, že tu bol pôvodne staroveký megalit a neskorší chrám zasvätený bohyni Diane.
Piccadilly Circus
Piccadilly Circus
Jedno z najexponovanejších miest v Londýne Piccadilly Circus susedí s hlavnými nákupnými a zábavnými centrami. Exkluzívna pozícia v srdci West End-u a status jednej z najrušnejších dopravných križovatiek činí z Piccadilly Circus obľúbené miesto schôdzok a turisticky príťažlivú atrakciu. Samotné slovo „circus“ sa viaže ku kruhovému tvaru námestia. Piccadilly Circus je spojený s ulicou Piccadilly, hlavnou triedou, ktorá sa prvý krát spomína v roku 1626 ako Piccadilly Hall, nazvaná podľa domu patriacemu krajčírovi Robertovi Bakerovi. Baker predával rôzne druhy límcov a golierov, ktoré sa označovali názvom piccadills. Námestie je známe predovšetkým vďaka neónovým reklamám, ich predchodkyne – reklamné tabule tu “zdobia” budovy už od začiatku 20.storočia. Od roku 2005 zostalo na námestí posledných päť reklamných neónových panelov. Na námestí sa nachádza Shaftesbury Memorial Fountain postavená v rokoch 1892-1893, ktorá sa stala londýnskou ikonou. Na vrchole fontány je okrídlená postavička Anjel kresťanskej charity (Anteros), všeobecne nazývaný bôžikom lásky Eros, ktorý Vás nasmeruje na Trafalgarske námestie.
Trafalgarske namestie
Trafalgarske námestie
Trafalgarske námestie sa nachádza v centre Londýna a je pomenované podľa Bitky pri Trafalgari v roku 1805, v ktorej zvíťazilo britské námorníctvo vedené Horatiom Nelsonom v poslednej veľkej námornej bitke plachetníc nad španielsko-francúzskou flotilou. Pôvodne sa námestie využívalo ako kráľovské stajne, až okolo roku 1845 dostalo súčasnú podobu. Dominantou námestia je Nelsonov stĺp obklopený fontánami a štyrmi bronzovými sochami levov. Na námestí nájdete viaceré významne stavby a budovy ako National Gallery, National Portrait Gallery, Canada House, South Africa House, alebo kostol St. Martin in the Fields. Trafalgarske námestie je veľkou turistickou atrakciou a čiastočne k tomu prispeli i miestne holuby. Obľúbenou činnosťou turistov i londýnčanov bolo ich kŕmenie, čo viedlo k ich masívnemu premnoženiu.
Buckinghamsky_palac_7
Buckinghamský palác
Buckinghamsky_palac_6
Buckinghamský palác
Buckinghamský palác  je oficiálnym londýnskym sídlom britského panovníka a najväčšou kráľovskou pracovňou na svete. Okrem toho je londýnskou rezidenciou kráľovnej Alžbety II., je aj miestom konania akcií štátneho významu, akcií usporiadaných kráľovským dvorom, miestom oficiálnych uvítaní hláv štátov a veľkou turistickou atrakciou. Je tiež miestom, kde sa Briti zhromažďujú v období národných osláv a kríz. Dom, ktorý tvorí centrum súčasného paláca, bol postavený v roku 1703 pre vojvodu z Buckinghamu. V roku 1826 sa však rozhodol zrekonštruovať tento dom na úplne vybavený kráľovský palác a touto úlohou poveril architekta Johna Nasha. Vznikol tak palác tvorený tromi krídlami s pôvodným Buckinghamským domom v centre. Na stavbu bol použitý kameň z okolia Bath a bol vyzdobený v štýle francúzskeho neoklasicizmu.
Muzeum_madam_Tussaud
Múzeum voskových figurín madame Thussaud
Múzeum voskových figurín Madame Tussaud je svetoznáme múzeum voskových figurín sídliace v Londýne s pobočkami v Amsterdamu, Hongkongu, Las Vegas, New Yorku a Viedni. Bolo založené Máriou Tussaudovou, sochárkou vytvárajúcou voskové figuríny. Každý rok ho navštívi viac ako 2,5 milióna ľudí zaujímajúcich sa o figuríny slávnych ľudí, umelcov, športovcov či politikov.
Londynske oko
Londýnske oko
Londýnske oko, oficiálny názov EDF Energy London Eye je vyhliadkové koleso v Londýne a tretie najväčšie vyhliadkové koleso na svete. Je vysoké 135 m, má32 klimatizovaných kabínok pričom do jednej sa pohodlne zmestí 25 návštevníkov. Stojí na južnom brehu rieky Temža na South Bank medzi Hungerford Bridge a Westminster Bridge, v obvode Lambeth. Koleso sa otáča rýchlosťou 26 cm za sekundu, takže jedno otočenie trvá približne 30 minút. Za ten čas si môžete do sýtosti vychutnať nádherný pohľad na celý Londýn. Z London Eye vidíte nielen blízky Westminsterský palác, ale aj londýnske parky, či vzdialený Greenwich. V jeho susedstve stojí County Hall, sídlo Dalí Universe a London Aquarium. London Eye patrí k najnavštevovanejším turistickým atrakciám na svete.
Galéria

Žádné komentáře:

Okomentovat