Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

neděle 1. září 2013

Kazateľnica Preikestolen

Kazetelnica Preikestolen_07
Skalný útes Preikestolen je najznámejšou turistickou atrakciou v Ryfylke v Nórsku. V letných mesiacoch ju navštívi viac ako 130 000 ľudí. Mnohými je považovaná za jeden z veľkých prírodných divov celej Európy. Týči sa  impozantných 604 metrov nad fjordom Lyse a padá priamo až k úrovni morskej hladiny. V minulosti bola známa pod názvom Hyvlatånnå teda „Ohobľovaný zub“. Táto plochá náhorná plošina s rozlohou asi 600 m2 bola s najväčšou pravdepodobnosťou vytvorená topiacim sa ľadovcom pred 10.000 rokmi.
Kazetelnica Preikestolen_06
Vstávame okolo šiestej hodiny. Návrat je naplánovaný niekedy okolo polnoci. Našťastie v Nórsku to nie je žiadny problém, veď aj v južných častiach krajiny sú noci v letnom období jasné. Predpovede počasia hlásili dobré počasie, no my vyrážame do dažďa. V horách sa počasie môže rýchlo zmeniť, aspoň v to optimisticky dúfame.
Kazetelnica Preikestolen_05
Vyhliadková plošina sa nachádza v blízkosti hlavnej cesty RV 13  južne od Jørpeland. Jedná sa o 2 až 3 hodinovú túru v závislosti od vašej fyzickej kondície z Preikestolhytt, chaty pod plošinou, na Preikestolen. V hlavnej sezóne od mája až do septembra sa môžete turistické cestyubytovať na chate priamo pod plošinou, ktorá je výborným východiskovým bodom aj pre niekoľko ďalších označených trás po okolí. Je tam k dispozícii platené parkovisko, informačný stánok a sociálne zariadenia. Odtiaľ vedie turistická cesta k plošine po náročnom nerovnom teréne.
Preikestolhytta_01Po niekoľkých kilometroch dážď ustal. Premávka na ceste sa zahustila prevažne zahraničnými poznávacími značkami. Je nám jasné, že sa blížime k parkovisku pod kazateľnicou. Vydáme sa na štvorkilometrovú pešiu túru s prevýšením viac ako 350 metrov. Pozdĺž trasy sú vybudované stanovištia na oddych a osvieženie. Na túru si treba obuť vhodnú trekingovú obuv a dostatočne teplo sa obliecť.
cesta- na-preikestolen
Za poslednou zákrutou sa nám úplne znenazdajky pred očami vynorila úchvatná náhorná plošina. Očakával som, že tu bude stáť nejaká pokladňa a bude sa vyberať drahé vstupné. Tu však nenájdete nič takého, žiadnu reštauráciu, toalety a ani žiadne zábradlie.
Trhlina na kamennej kazateľnici vyzerá, ako keby bola vyrezaná nožom. Pravouhlý systém trhlín je hlavne viditeľný pri pohľade zhora. Ľahko si možno predstaviť, ako sa obrovské bloky skál na oboch stranách kazateľnice  prepadli dolu do fjordu. Pri pozornom pohľade možno nájsť pozdĺž celého fjordu v skalách množstvo tzv. uvoľňovacích trhlín a typickým príkladom môže byť prasklina v skalnej kazateľnici. Keď tlak roztápajúceho sa ľadovca uvoľnil horniny zo svojho zovretia, zanechal po sebe úžasnú náhornú plošinu. V prípade, ak by boli trhliny dostatočne hlboké, celá plošina by sa odtrhla a prepadla do fjordu. Povesť hovorí, že ak sa na tejto skale ožení sedem bratov so siedmimi sestrami iného rodu, skala praskne a zrúti sa do mora.
Kazetelnica Preikestolen_01Kazetelnica Preikestolen_04
Tí najodvážnejší sa neváhajú posadiť na hranu skaly a bezstarostne hompáľať nohami nad hlbinou. Iní sa zasa v snahe nazrieť do hlbiny plazia po bruchu k zrázu. A potom sú takí ako ja, ktorí sa k hrane nepriblížia ani na päť metrov. Nejakí turisti ma poprosili, aby som ich vyfotil, ako sedia na kraji zrázu, dodnes sa pri tej spomienke zdesím.
turistická mapaKazetelnica Preikestolen_02
Tento skalný útvar vzbudzuje zaslúžený rešpekt. Je to nazabudnuteľný zážitok ocitnúť sa na samom vrchole náhornej plošiny. Celý deň sme sa tešili, kedy dorazíme do cieľa. Keď už sme tam nakoniec stáli, zrazu ma premkol  strach a nohy akoby zapustili korene do skaly. Údajne sa vraj ešte nikto nezrútil dole. Užívam si teda nádherný výhľad z bezpečnej vzdialenosti. Po troch hodinách strávených fotením a oddychom nastáva čas na spokojný návrat.
V oblasti sú okrem veľkého množstva trekingových príležitostí aj možnosti pre športový rybolov, plávanie, veslovanie, štúdium flóry a fauny, zbieranie húb a lesných plodov. V tajomných lesoch tu nájdete skryté chodníky alebo sa môžete spoľahnúť na špeciálne mapy pre orientačný beh, aby vás bezpečne previedli cez lesy, machom porastené balvany a očarujúce jazierka až k cieľu.

zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.

Žádné komentáře:

Okomentovat