Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

neděle 1. září 2013

Alanya – perla Tureckej riviéry

alanyaAlanya leží 120 km od Antalye, kde sa nachádza medzinárodné letisko. Pôvodne významný prístav z obdobia Byzantskej ríše patrí medzi najobľúbenejšie letoviská tureckej riviéry. Nachádza sa na malom polostrove v Stredozemnom mori pod pohorím Taurus. Kedysi bol útočiskom flotily, ktorá ovládala dianie v celom východnom Stredomorí. Alanya má okolo 98 tisíc obyvateľov a mierne stredozemné podnebie. V letných mesiacoch sú priemerné teploty vzduchu 31 až 32 °C a mora 27 až 28 °C. Prší tu väčšinou v zimných mesiacoch, letá sú teplé a suché.
V Alanyi nájdete 2 pláže – západnú a východnú, ktoré sú od seba oddelené kopcom s hradom. Obidve pláže sú piesočnaté s pozvoľným vstupom do mora. Západná, nazývaná tiež Kleopatrina pláž, je dlhá 3 km a východná okolo 15 km. Severnú časť Alanye od južnej oddeľuje hlavná cesta. Južná časť je určená hlavne pre turistov, v severnej väčšinou bývajú domáci.
Keďže v Alanyi žije veľa turkov, ceny jedla a ubytovania sú na relatívne nízkej úrovni. V Alanyi nájdete novostavby, staršie domy, malé mešity a zaujímavé záhrady. Pekná je aj malebná štvrť pri prístave. Hotelov v meste priamo pri pláži nie je veľa. Väčšinou sú ďalej od mora na uliciach medzi normálnymi tureckými domami. Hotely pri pláži sú roztrúsené popri dlhom pobreží ďaleko od centra. Dobre nakúpiť môžete v miestnych obchodíkoch s výberom ručne vyrábaných výrobkov ako sú koberce, výrobky zo zlata a kože.
delfinarium_sealanyaaquapark_alanya
Na spestrenie dovolenky využite plavbu loďou spojenú s poznávaním tureckého pobrežia, rafting, alebo jeep safari. Určite vzrušujúci je turecký večer s brušnými tanečnicami, hltačmi ohňov, šabľovým tancom spojený s ochutnávkou miestnych nápojov a exotického jedla. Deti sa určite potešia návšteve delfinária Sealanya vzdialeného 20 km od Alanye. Na letné vybláznenie taktiež dobre poslúži aquapark Water Planet.
Keď si chcete spraviť celodenný výlet, určite navštívte hrad, ktorý stojí na vysokom kopci a je dominantou Alanye. Z hradu je krásny výhľad na celé mesto. Hrad slúžil ako ochrana pred križiakmi. Je na najvyššom mieste polostrova vo výške 250 metrov. Jeho hradné múry majú dĺžku 6,5 km. K hradu jazdí každú hodinu miestny autobus. Pešo trvá cesta asi jednu hodinu. Popri ceste sa nachádzajú reštaurácie a kaviarne. Uvidieť môžete spodnú baštu, delovú vežu, mešitu, cintorín a záhrady.
hrad-Alanya
hrad v Alanyi
Sulejmanova mešita bola postavená na vrchole hradu v roku 1231. Rekonštruovaná bola v 16. storočí počas éry osmanskej ríše. Vnútri bolo umiestnených pätnásť malých nádob, ktoré zabezpečovali dobrú akustiku. Dvere a okná sú príkladom rezbárskeho umenia tej doby.
Bedesten sa nachádza v blízkosti Sulejmanovej mešity. Slúžil ako trhovisko alebo hostinec. Je to obdĺžniková budova z kamenných blokov. Má 26 izieb a dvor, ktorý je 35 metrov dlhý a 13 metrov široký. Dnes táto historická budova slúži ako hotel, reštaurácia a kaviareň.
Na druhej strane za hradom sa nachádza Červená veža. Je to osemuholníková stavba vysoká 30 metrov a má prepojenie až ku hradu. Bola postavená z červených tehál a antického mramoru. Má 5 podlaží vrátane prízemia. Na vrchol sa dostanete po veľkých kamenných schodoch. Po rekonštrukcii v rokoch 1951 až 1953 prvé poschodie slúži ako etnografické múzeum. Má niekoľko úzkych okienok, cez ktoré bolo možné strieľať.
V blízkosti Červenej veže sa nachádza lodenica, ktorá bola postavená v roku 1227. Lodenica sa nachádza na slnečnej strane. V jednej časti lodenice je malá mešita, na druhej strane miestnosť pre stráž. Vstup do lodenice je zadarmo. Prístup je možný z mora loďou alebo pešo.
Citadelu Alara môžete nájsť 37 km západne od Alanye a 9 km od mora. Bola postavená v roku 1232 a nachádzala sa na známej Hodvábnej ceste. Stojí na strmom kopci. Uvidieť môžete ruiny malého paláca, izieb pracovníkov, mešity a tureckých kúpeľov. Tí, ktorí sa chcú dostať až na vrchol citadely, musia počítať s hodinou lezenia s patričným vybavením. Pohľad z vrchu ale stojí za to.
jaskyna_dim
jaskyňa Dim
Spestriť dovolenku si môžete návštevou jednej z najväčších kvapľových jaskýň v Turecku, Dim, ktorá sa nachádza 12 km od Alanye. Ďalšou zaujímavou jaskyňou je Kadiini a menšie jaskyne Dalmataš, Fosforlu a Konsarlar.
Za návštevu určite stojí travertínový prírodný úkaz Pamukkale. Nachádza sa okolo 360 km od Alanye. Snehobiele terasy a kaskády pripomínajú hrad postavený z bavlny, ktorý má šírku 2700 metrov a výšku 160 metrov. Vytvorila ich voda s vysokým obsahom uhličitanu vápenatého. Toto nádherné miesto bolo zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Žádné komentáře:

Okomentovat