Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

neděle 1. září 2013

Zasnežený kopec a termálny prameň v Egerszalóku

Egerszalok_02Egerszalók je malá obec v severnej časti krajiny pri meste Eger, ktorá sa malebne rozprestiera medzi pohoriami Mátra a Bükk. Od Egeru je vzdialená 6 km. Nádherné prírodné prostredie, historické pamiatky, dobré jedlo a víno ho zaraďujú k turisticky atraktívnym oblastiam. Jedinečnou raritou je tu vyvierajúci termálny prameň z hĺbky 410 metrov a vápencový kopec vytvorený stekajúcou vodou, ktorý sa v priebehu rokov preslávil ako soľný kopec. Liečivá voda s teplotou 65 – 68 °C je mimoriadne bohatá na minerálne látky. Stekajúca voda neprestajne stavia impozantné biele čipkové výtvory a pripomínajúce zasneženú krajinu. V priebehu rokov sa soľný kopec stal symbolom a ochrannou známkou oblasti. Podobný unikátny prírodný útvar sa nachádza iba na ďalších dvoch miestach na svete a to v ázijskej časti Turecka v Pamukkale a v Spojených štátoch amerických v Národnom parku Yellowstone.
Egerszalok_03Na základe zloženia sa zaraďuje do skupiny vápnikovo – magnéziových vodíkovo – karbonátových minerálnych vôd, so značným obsahom síry. Vápnik hrá dôležitú úlohu pri tlmení zápalov a síra je dôležitou zložkou kĺbovej chrupavky. Jej priaznivý účinok sa prejaví pri osviežujúcom kúpeli, ale slúži aj ako základ mnohých procedúr. Voda obsahuje 30 stopových prvkov, z nich 19 je biologicky nepostrádateľných. Je úspešne používaná na liečenie ochorení kĺbov, ochorenia chrbtice, choroby kostí, svalov a šliach, choroby nervového systému, zmeny pohybového ústrojenstva, kožných a tkanivových chorôb, zvýšenie kapacity pľúc.
Egerszalok_07Prvá studňa bola vykopaná v roku 1961 pri hľadaní náleziska ropy a zemného plynu, ale objavená bola termálna voda. Od vtedy sa tu začala éra liečivých kúpeľov. Kúpele sú postavené na úpätí prírodného útvaru vytvoreného tečúcou termálnou vodou, sú jedinečnou ponukou liečebných a wellness služieb.  V zariadení s vodnou plochou o rozlohe 1.900 m2 sa nachádza spolu 17 vonkajších a vnútorných bazénov. Sedacie bazény s liečivou vodou, perličkový kúpeľ, rekreačné bazény, detské bazény a kĺzačka, bazén pre rehabilitačné cvičenia, liečebný bazén pre uvoľnenie chrbtice, bazén s perličkovým kúpeľom, bazén s ozvenou či voňavý bazén. V blízkosti sú reštaurácia, piváreň, bowling, biliard, internetová kaviareň, minimarket, pošta, cestovná a informačná kancelária a práčovňa. V okolí sú vytvorené zelené plochy v štýle parkov, umelé jazero, chodníky pre chodcov a cyklistov, resp. miesta vhodné na piknik a rodinné výlety. Soľný kopec obklopený borovicovým lesom ponúka krásny výhľad na celé okolie. Kúpele a všetky služby zaisťujú príjemné a ničím nerušené trávenie času pre všetky vekové skupiny.
Jaskynne_obydliaV Egerszalóku nájdete jedinečné pozostatky zachovalých jaskynných obydlí. V súčasnosti tvoria vlastivedné múzeum ponúkajúce fascinujúci pohľad do kultúrneho dedičstva vychádzajúceho z duchovných a folklórnych koreňov a tradícií miestnych obyvateľov.
Výlety po oklolí
KekestetoKékes alebo Kékestető je najvyšší vrch v Maďarsku. Nachádza sa na severe krajiny v Hevešskej župe v pohorí Mátra. Na vrchole sa nachádza 180 metrov vysoká televízna veža s rozhľadňou z roku 1958. Vrchol je obľúbenou turistickou atrakciou. Na jeho svahu sú s 18 km najdlhšie zjazdovky v krajine.
Lesny_vlacik_FelsotarkanyMaďarská obec Felsotárkány je akousi západnou bránou Národného parku Bükk. Z obce sa dá pomerne ľahko dostať do vnútra pohoria dokonca aj na romantickom lesnom vláčiku. Návštevníci sa môžu oboznámiť s tunajšou bohatou flórou a faunou. Jazdci na koňoch a cyklisti tu nájdu výborný terén na túry.
Noszvaj_01Noszvaj sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Národného parku Bükk, len 12 km od mesta Eger, na miernych svahoch pohoria Bükk, v údolí potoku Kánya. Obec sa vďaka svojej atraktívnej polohe, zdravému vzduchu, blízkosti termálnych kúpeľov Bogács, susednému barokovému mestu Eger a v neposlednom rade aj svojmu vlastnému nádhernému barokovému kaštieľu s hotelom a vzdelávacím strediskom stalo vyhľadávaným miestom rekreácie a oddychu.
EgerMesto Eger leží v malebnom údolí na rozhraní pohorí Bükk a Mátra, vzdialenom asi 30 km od Budapešti. Preslávili ho bohaté barokové pamiatky, stredoveký hrad ale aj liečivé termálne pramene, vynikajúce vína a rodiace viničné sady v jeho okolí. Na pahorku nad mestom sa vypína hrad s päťuholníkovým pôdorysom, ktorý má dôležitý historický význam.
Galéria

zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
 Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat