Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

neděle 1. září 2013

Ostrov večného slnka – Rhodos

Rhodos_03
Rhodos s rozlohou 1400 km2 je najväčší ostrov v súostroví Dodekanes v západnej časti Egejského mora a štvrtý najväčší grécky ostrov s najmiernejšou klímou z celého Stredomoria, nazývaný taktiež ostrovom večného slnka. Podľa antickej báje, keď bohovia medzi sebou rozdeľovali svet, Hélios, boh slnka okúzlený uvidel, ako sa z morských hlbín vynára ostrov tak krásny, že ihneď požiadal Dia, aby mu ho prisúdil. Od Tureckého pobrežia je vzdialený len asi 20 km a do tureckého Marmalisu je to asi 45 km. Hlavné mesto je rovnomenné ako meno ostrova. Má hornatý povrch s pohorím Atavyros vysokým 1215 m a pobrežie dlhé 220 km.
Vegetácia sa skladá hlavne z borovíc, nechýbajú samozrejme všade prítomné olivovníky a pri pobreží píniové porasty. Korytá riek sú zaplnené vodami len v mesiacoch november až apríl, potom vyschychajú. Turistickými komplexami je posiata južná časť ostrova. Na severnej strane sa cesty len málokedy približujú k moru a má tu miesto zväčša grécka armáda. Za zmienku stojí návšteva antického mesta Kamiros.
Rhodes-Old-Town-CastleHlavné mesto Rhodos sa nachádza na najsevernejšom výbežku ostrova. Založili ho Gréci v mykénskej dobe v 5. storočí pred Kristom. Najvýchodnejší cíp je dominantou hlavného mesta. Nájdete tu 5 km dlhé obranné hradby z 15. storočia s baštami, strelnicami, siedmymi bránami a hradnou priekopou. Johaniti, ktorí obnovili staroveký Rhodos, urobili z neho vzorové mesto rytierskeho rádu. Dnes má toto mesto archeologické múzeum s dórskou kultúrou predovšetkým na konci Rytierskej cesty „Veľmajstrovský palác“, ktorý bol zdobený zbierkami nábytku hlavne zo 16. a 17. storočia. Na juh od Paláca veľmajstrov je Sulejmanova mešita s pekným renesančným portálom, najväčšia mešita na ostrove. V prístave sa kedysi týčila kovová, asi 35 m vysoká socha bájneho všemocného boha slnka Hélia, ktorý mal na ostrove svoje sídlo. V súčasnosti sú na mieste sochy Hélia dva kamenné stĺpy so sochami lane a jeleňa. Z miestnej slávnej sochárskej dielne z doby helenizmu pochádzajú ohromujúce zložité súsošia “Farneský býk” a “Laokoon” a nadživotná, dva a pol metra vysoká mramorová socha “Niké Samotrácka”. Neďaleko nad mestom sú trosky Apolónového chrámu a starý štadion. Na blízkom kopci je komplex kláštora z krížiackych dôb, kostol, záhrady vo veľmi dobrom stave, Filerimos. Je tu i vyhliadka v tvare kríža odkiaľ je vidieť celé mesto aj letisko.
Rhodos_Petaloudes
údolie motýľov Petaloudes
Ak sa z mesta vyberiete strednou cestou, dostanete sa do Údolia motýľov – Petaloudes. Krásna oblasť s vodopádmi a rastlinstvom. Rozprávkovo krásne sú štrkovité pláže ovievané chladným, sviežim vánkom prúdiacim od tmavomodrého mora. Dnes je to entomologická rezervácia s pozostatkami antickej architektúry.  Ak sa vyberiete južnou cestou z Rhodosu, uvidíte postupne svetoznáme letoviská ako Faliraki, Afandou, Kolymbia, Stegna, Charaki, Lindos, Lardos, až po najjužnejší cíp ostrova, Prasonisi. Nádhernému Prasonisi sa hovorí aj, že je rajom surfistov. Malý ostrovček spája s ostrovom Rhodos len piesková lagúna. Dá sa cez ňu prejsť autom na ostrovček priemeru asi 200 metrov. Z každej strany sa pritom môžete okúpať v inom mori. Na mnohých plážach Rhodosu je jemný piesok, na väčšine sa však mieša s kamienkami. Čisté kamienkové pláže tú nie sú, skalnaté útesy v mori, ktoré možno využiť ku kúpaniu, sa vyskytujú zriedka. Pláže na Rhodose sú v mnohých prípadoch až niekoľko kilometrov dlhé, niekedy sa tu nájdu aj takmer ľudoprázdne zátoky. Najmenej frekventované pláže sa nachádzajú na juhu ostrova v trojuholníku tvorenom zo severu obcami Monolithos a Gennadi a s vrcholom na polostrove Prasonisi v najjužnejšom cípe. Prirodzený tieň sa na rhodských plážach takmer nevyskytuje. Musíte si priniesť buď vlastný slnečník alebo si ho môžete požičať na hojne navštevovaných plážach spoločne s ležadlom .
Faliraki
Faliraki
Faliraki je navštevované trocha hlučnejšími turistami zo severských krajín. Nájdete tu jednu z najznámejších nádherných piesočných pláží na Rhodose a zrejme najlepšie miesto pre rodinnú dovolenku. Cez päť kilometrov dlhá pláž so všetkými dostupnými atrakciami, ktoré je možné ponúknuť, vrátane jazdy na 140 m dlhom vodnom hadovi. Na Faliraki bol vybudovaný najväčší vodný park v Európe. Okrem plnej výbavy v podobe taverien, atrakcií, nočných klubov, bungee jump, obchodov, klubov i reštaurácií sa o bezpečnosť na pláži stará tím 35-tich záchranárov. Zátoka Antonyho Quinna sa nachádza 3 km od Faliraki. Ponúka kamienkovú pláž s čistou vodou a skvelé príležitosti na šnorchlovanie a nezabudnuteľné scenérie. Slávna sa stala vďaka filmu Delá z Navarone.
Jedna z najlepších pláží je Afandou s dĺžkou 7 km, právom ocenená modrou vlajkou. Priezračne čistá a plytká voda, zlatý piesok miešajúci sa s okruhliakmi , skromnejšie množstvo taverien i absencia väčšieho množstva ležadiel či požičovní pre vodné športy zabezpečujú, že pláž nie je ani v sezóne preplnená.
Mapa Rhodos
Rhodos – mapa
Stredisko Kolymbia se nachádza na južnom pobreží ostrova Rhodos, približne 25 km od hlavného mesta. Komplex troch pláží Kolymbia s dĺžkou 2 km s piesočnatým dnom, ktoré sa zvoľna zvažuje do mora. Pláže sú súčasťou rovnomenného mesta a lemujú ich siete hotelov s kompletným vybavením. Tunajšie pláže sú piesočné, po stranách ohraničené vysokými kopcami. Z kopcov je nádherný výhľad na severnú aj južnú časť strediska.
Letovisko Stegna je trochu stranou a dolu kopcom k pobrežiu. Je to už tichšie miestečko. Leží asi 3km od dedinky Archangelos. Je to veľmi kľudné miesto k tráveniu pohodového odpočinku, kľudu a romantiky. Centrum Stegny tvorí malý prístav v zálive s piesočnatou 800 m dlhou plážou. Nenájdete tu žiadne obrovské hotely. V miernom svahu sú postavené malé rodinné apartmány a bungalovy. Pozdĺž pláže vedie menšia cesta, okolo ktorej nájdete taverny, bary a obchodíky.
Charaki je malebné stredisko, ktoré se rozkladá okolo 250 m širokej zátoky. Pláž je pokrytá pieskom a jemnými kamienkami. Nenájdete tu diskotéky ani ponuku vodných športov, ale tunajšia  atmosféra vás iste okúzli. Za zmienku stojí neďaleká pláž Agia Agatha. Menšia piesková sa nachádza v menšom zálive s príjemným vlhkým pieskom, vodnými športami a tavernami. Pláž je navštevovaná hlavne počas víkendov. Cez týždeň tu panuje skôr pokoj. V Charaki môžete navštíviť staroveký hrad. Pod ním sú jaskyne, kde boli odstavované a skrývané kone. K hradu sa šlo peši po strmej cestičke.
Rhodos_Lindos
Lindos
Známy Lindos stojí na počiatkoch starogréckej histórie. Dedinu s prvkami ľudovej architektúry tvoria nabielené vidiecke domy námorných kapitánov a byzantské kostolíky. Kameňom vydláždené uličky sa vinú po úbočí kopca. Ak pôjdete po cestičke von z mestečka, môžete si na námestí požičať oslíka a dostanete sa na vrch k antickej akropole, ktorá tu dominuje krajine, obklopená mocným opevnením. Na okraji mestečka je starý antický amfiteáter. Ak v niektorej uličke roztiahnete ruky, určite sa dotknete na oboch stranách stien domov. Aj v takých sú na stenách rozvešané tovary všetkého druhu. Čakajú vás pamiatky z doby antickej, byzantskej a podmanivý pohľad na more i na mesto pod vami. Pláž pri Lindose ponúka všetko vybavenie na prevádzkovanie vodných športov, kúpanie v tyrkysovo modrom mori v zálive sv. Pavla. Nádherná piesková a plytká pláž vhodná aj pre deti. Vďaka turistom nie je dostatočne čistá pre ocenenie modrou vlajkou, ale aj napriek tomu sa do pamäti mnohých návštevníkov zapíše ako najlepšie miesto na Rhodose. Mesto má k dispozícii obchody, reštaurácie i zábavné podniky. V okolí Lindosu sa nachádza Kalathos s piesočnou plážou. Ďalej Pylón s kostolom Panny Márie a Pefkos, veľmi príjemné letovisko s modernejšiou architektúrou gréckych domov aj s vyspelejšou ponukou služieb v ubytovaní. Stredne veľká pláž s piesočnatým povrchom, ocenená modrou vlajkou, sa veľmi zvoľna zvažuje do mora. Pláž je lemovaná olivovými stromami a neprevádzkujú sa tu žiadne vodné športy, takže je ideálna na kúpanie a slnenie. V neposlednom rade stojí za návštevu kláštor archanjela Michaela v Tharri, blízko obce Láerma.
Stredisko Lardos leží v spodnej polovici ostrova na juhovýchodnom pobreží, len pár km od mesta Lindos. Oblasť pôsobí kľudným dojmom. Nachádza sa medzi dvoma kopcami s veľkým množstvom zelene. Ubytovanie je vhodné pre tých, ktorí chcú cestovať a poznávať ostrov. Precházka úzkymi uličkami medzi hromadou kvetín, farebnými domčekami a pôvodný grécky život vás určite uchvátia a s radosťou si odpočiniete na prekrásnom námestí pri káve či niektorej z gréckych špecialít. Pláž v blízkosti letoviska Lardos, ocenená modrou vlajkou, s kamienkovo-piesočným povrchom ponúka skvelé príležitosti k vodným radovánkam, opaľovaniu, ale aj tanečnej zábave, ktorá sa tu usporadúva v jednej časti pláže vždy v nedeľu.
V každom letovisku Vám ponúkajú aj výlety. Buď klasický grécky večer so špecialitami, výlety loďou okolo ostrova, výlet do Turecka. Pre odvážnych výlet na somároch po okrajových častiach ostrova. Výlet do hlavného mesta s prehliadkou starého mesta. Vzduch celého ostrova je presýtený vôňou pomarančovníkov, olivovníkov, figovníkov, pínií, kvitnúceho tymiánu, levandule a rozmarínu. Je tu všetko a nechýba tu naozaj nič na pohodlnú dovolenku.

Žádné komentáře:

Okomentovat