Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

neděle 1. září 2013

Cesta 55 v Nórsku

Road_55_8bCesta 55 v Nórsku je národná turistická cesta s dĺžkou 248 km. Spája Národný park Jotunheimen na východe s Národným parkom Breheimen na západe krajiny. Cesta vedie medzi fjordmi a údoliami, cez vysokohorskýFantesteinen-Lom
krosbu
Horská Chata Krosbu
priesmyk a popri smaragdovo zelených horských jazerách. Začína v obci Lom a pokračuje cez horské oblasti Sognefjell, až napokon končí v obci Gaupne v katastri Luster. Časť cesty 55 medzi obcami Gaupne a Lom prechádza horskou oblasťou Sognefjell.  Je to najvyššie položený a  Road_55_6najpôsobivejší horský priesmyk v severnej Európe s panoramatickým výhľadom na ľadovce a týčiace sa hory pred zostupom do údolia s pokojnými dedinkami. Najvyšším bodom priesmyku je Fantesteinen s chatou Krossbu v nadmorskej výške 1434 m. Zvyšok cesty predstavuje prírodný amfiteáter z kameňa s panoramatickým výhľadom na hory a rašeliniská, kde kamenné hory stoja panovačne ako sochy. Celá trasa ponúka úchvatný zážitok a veľkolepé horské scenérie.
Tento horský priesmyk bol aj v minulosti významnou obchodnou cestou. Od pobrežia a fjord na západe sa cez hory prevážali ryby a soľ na východ a koža, maslo, železo a iný tovar sa prevážali z východného údolia smerom k západnému pobrežiu. Všetko sa prenášalo na pleciach nosičov alebo na konských povozoch. Obchodná cesta cez  hory bola používaná za každého počasia. V skorších dobách bolo cestovanie cez tieto hory veľmi nebezpečné. Na ceste striehli bandy, ktoré prepadávali a okrádali  cestujúcich. Stávalo sa, že jednotlivci aj celá skupina obchodníkov zmizla aj so svojim tovarom. Živnostníci a poľnohospodári radšej vždy cestovali v skupinách, aby sa vedeli lepšie ochrániť pred lupičmi.
Road_55_9bCesta vedúca cez vysoké hory medzi Sognefjord a Bøverdalen bola otvorená pre motorové vozidlá 16 júna 1938. V priebehu  zimnej sezóny, zvyčajne od novembra do apríla je uzatvorené a sprístupní sa až v máji. Jazda na ceste medzi desaťmetrovými závejmi snehu je nádherným a nezabudnuteľným zážitkom.
Horská cesta je platená. Ceny sa pre motorové vozidlá pohybujú od 20 do 100Nok podľa dĺžky cestného úseku. Povrch cesty bol pred niekoľkými rokmi vyasfaltovaný, ale veľmi sa neudržuje. Raz za čas sa tu vysype štrk a buldozérom ho utlačia. Cesty je tu zbytočné príliš udržiavať, pretože sú takmer celý rok pod ujazdeným snehom a Nóri po nich jazdia s pneumatikami s kovovými hrotmi. Popri cestách sú osadené dlhé kovové  tyče a na nich je zaznačená výška snehu napadnutého v zimnom období na cestu.
Road_55_11
Cesta cez horskú oblasť Sognefjell je prístupovou cestou do Národného parku  Jotunheimen s najvyššou horou  Nórska Galdhøpiggen a k niekoľkým ďalším vysokým pohoriam a k najväčšiemu ľadovcu Nórska Jostedalsbreen. Tu medzi ľadovcami a stúpajúcimi vrcholmi sa ocitnete sami s vlastnými myšlienkami. Urobte si prechádzku po Road_55_7bľadovci a horských vrcholoch so skúseným sprievodcom alebo si iba zalyžujte. Pocit slobody, ktorý vás naplní je neopísateľný. Tu sa dá lyžovať počas hociktorého obdobia v roku.
Trasa medzi vnútrozemskými údoliami, vysokými horami a fjordmi ponúka dychberúce kontrasty. Náhle sa meniace počasie, hmla, dážď, vietor a opäť slnko, výskyt rôznych rastlín a živočíchov. V nižších nadmorských výškach v alpskom teréne cca. 1000 m nad morom sú ešte podmienky vhodné pre život. Rastú tu borovicové lesy a trávnaté svahy s mnohými
Sognefjellet
farmami. Strmé svahy a náročný terén sú príčinou nízkej produkcie v lesníckom priemysle. Lesníctvo je tu nerentabilné, čo znamená, že mnohé oblasti sa zachovali v podobe nedotknutého pralesa. Vyššie nájdete už iba holé skaly s jasnými stopami po poslednej dobe ľadovej,  trávu, mach a lišajníky strieda kosodrevina. Nájdete tu aj chladnomilné rastliny ako sú iskerník polárny a horská breza. Z živočíchov sa vyskytuje tetrov obyčajný, tetrov červený, sob, zajac a priaznivo sa zvyšuje aj populácia takmer vyhubenej líšky obyčajnej a rysa ostrovida.

zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
 Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat