Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

neděle 1. září 2013

Budapešť – 2. časť

Andrassyho ulica_Namestie hrdinov_BudapestHlavným prírodným bohatstvom Budapešti sú početné termálne pramene, vďaka ktorým je najväčším kúpeľným mestom sveta a zároveň jediným hlavným mestom na svete, v ktorom sa nachádzajú horúce pramene.


Andrássyho trieda a Námestie Hrdinov
Namestie hrdinov_BudapestPokiaľ existuje nejaká ulica, ktorú musíte v Budapešti prejsť, potom je to iste Andrássyho trieda. Nachádza sa tu niekoľko divadiel, reštaurácií, kaviarní a Štátna opera. Na konci Andrássyho triedy je vstup do mestských sadov (Város liget), v ktorých nájdete Széchenyiho kúpele, Zábavný park a Námestie Hrdinov. Námestie hrdinov je obrovské námestie, ktoré je známe najmä Pamätníkom milénia. Tento pomník pripomína milénium príchodu Maďarov do Karpatskej kotliny. Jadrom pamätníka je 36 metrov vysoký stĺp, na vrchole ktorého stojí postava archanjela Gabriela, ktorý sa podľa legendy v sne zjavil uhorskému kráľovi Štefanovi a ponúkol mu kráľovskú korunu. Vedľa piedestálu sedí na koni vojvoda Arpád a sedem kmeňových náčelníkov, ktorí priviedli staré maďarské kmene do novej vlasti. V polkruhovej kolonáde sa nachádzajú významné postavy maďarskej histórie na čele s uhorským kráľom Štefanom. Námestie sa stalo miestom, kde sa stretávajú maďarskí nacionalisti.
Zábavný park
Zabavny park_BudapestJedna z najpopulárnejších atrakcií Budapešti. Ide o staromódny park, ktorý má charakter púťovej zábavy. Nájsť tu možno klasické kolotoče, čertovo koleso, elektrické autíčka, strelnice a iné klasické púťové zábavy a atrakcie. Okrem asi tridsiatich moderných atrakcií tu nájdete aj drevenú horskú dráhu (Hullámvasút), ktorá vozí návštevníkov parku od roku 1922. Táto “babička” na svojich deviatich vlnách necháva jazdiť drevené vozíky päťdesiatkilometrovou rýchlosťou. V mestskom parku tiež nájdete repliku hradu Vajdahunyad. Neďaleko parku sa nachádza známa zoologická záhrada s pôvabným secesným vchodom a ešte známejšie kúpele Szechényi.
Múzeum výtvarného umenia
Muzeum vytvarného umenia_01Je to neoklasicistická budova, ktorá sa nachádza na Námestí hrdinov oproti Palácu umenia. V múzeu sa nachádzajú historicky cenné zbierky od egyptského umenia až po umenie dvadsiateho storočia. Návštevník môže vidieť aj diela talianskych, španielskych, nemeckých či holandských majstrov. Za pozornosť stoja najmä majstrovské diela španielskeho barokového maliara El Greca, ale aj skvosty francúzskych impresionistov ako Cézan, Monet alebo Renoir.
Hrad Vajdahunyad
Hrad Vajdahunyad_BudapestTáto stavba sa nachádza v známom mestskom parku Városliget, ktorý sa rozkladá na ploche 101 hektárov. Začala sa budovať v 19. storočí a sprístupnená verejnosti bola v roku 1896 pri oslavách milénia. Hrad Vajdahunyad je napodobneninou historickej stavby zo sedmohradského mesta Hunedoara a bol pôvodne postavený ako kulisa pri mileniárnych oslavách a až neskôr bol prestavaný do trvalej podoby. V budove sídli Maďarské poľnohospodárske múzeum.
Maďarské národné múzeum
Madarske národne muzeum _Budapest_02Neoklasicistická stavba s korintskými stĺpmi, ktorá sa nachádza na tzv. Malom bulváre. V budove sa nachádzajú kráľovské korunovačné klenoty a iné exponáty, ktoré sa týkajú histórie Karpatskej kotliny. Mnohé pamiatky pochádzajú z územia dnešného Slovenska. Vzniklo v roku 1802 zásluhou grófa Ferenca Széchényiho, ktorý mu venoval svoje zbierky mincí, knižnicu a rad umeleckých predmetov, ktorých počet dnes už presahuje milión exponátov.
Citadela
Citadella_Budapest_01Postavili ju v rokoch 1848-49 Habsburgovci po porážke uhorskej revolúcie, ako symbol moci nad Maďarmi. Je to strategický bod nad celou Budapešťou. Počas druhej svetovej vojny sa tu odohrávali tvrdé boje medzi nemeckou a sovietskou armádou. Víťazstvo sovietskej armády nad Nemcami pripomína Pamätník oslobodenia, ktorý vidieť zo všetkých strán mesta. Obyvatelia ho však vnímajú ako symbol sovietskej okupácie.
Chrám kráľa Mateja
Chram krala Mateja_Budapest_01Nachádza sa na budínskej strane Dunaja na Hradnom vrchu. Chrám sa elegantne vypína nad historickou časťou mesta a je dôležitým orientačným bodom v Budíne. Pôvodný chrám bol postavený v 13. storočí, počas tureckej okupácie bol prestavaný na mešitu a počas oslobodzovacích bojov na konci 18. storočia bol vážne poškodený. Po oslobodení mesta od Turkov sa stal opäť rímskokatolíckym chrámom a bol prestavaný v barokovom štýle. V roku 1867 tu bol korunovaný František Jozef I. za uhorského kráľa. V rokoch 1873 až 1896 sa uskutočnila jeho rozsiahla rekonštrukcia do novogotickej podoby. V interiéri chrámu sa nachádza krásna Loretánska kaplnka so sochou Panny Márie z červeného mramoru. Na východnej strane je vchod do krypty a múzea, kde môžeme uvidieť relikvie, monštrancie, obrazy, rúcha a iné skvosty stredovekého sakrálneho umenia z územia Uhorska. Pred chrámom si môžeme všimnúť morový stĺp, ktorý je spomienkou na morovú epidémiu z 18. storočia.
Kostol svätej Anny
Kostol svatej AnnyKostol s dvojitou vežou na priečelí patrí k najkrajším ukážkam miestneho baroka. Bol postavený v rokoch 1740-1762. Avšak už v roku 1763 bol značne poškodený zemetrasením. Vysvätenia sa kostol dočkal až v roku 1805. Vnútri sa nachádza skvostná módna baroková kazateľnica, ktorá nesie pozlátené detaily. Chórované lavice zdobia zložito vyrezávané panely s figuratívnymi výjavmi. Kostol sa nachádza v centre mesta na námestí Batthyhány, odkiaľ si môžete vychutnať jeden z najkrajších výhľadov na budovu Parlamentu.
Veľká synagóga a Židovské múzeum
Velka synagogaV 19. storočí bola v meste veľmi početná židovská komunita. Židia sa v podstate bez problémov začlenili do maďarskej spoločnosti. Vzniklo tu niekoľko synagóg. Veľká synagóga je najväčšou európskou synagógou. Bola vybudovaná v r. 1959 v Byzansko-maurskom štýle. Je tvorená tromi predsieňami a podľa ortodoxnej tradície má oddelené siene pre ženy a mužov. Celkom pojme 3000 veriacich. Vedľa synagógy vzniklo v roku 1931 malé, ale pôsobivé múzeum. Zaujímavý je aj neďaleký pomník holokaustu, čo je krásna smútočná vŕba, ktorá je celá z kovu. Vo vetre sa hýbe ako skutočná. Pamätník bol odhalený v roku 1991 na pamiatku 600 000 židov zavraždených nacistami.
Rybárska bašta
Halaszbastya_BudapestJedna z najznámejších pamätihodností Budína. Je postavená na hradných hradbách. Pomenovaná je podľa rybárov, ktorí v 18. storočí bašty bránili. V podstate však ide o neohistorickú stavbu z obdobia mileriárnych osláv. Napriek tomu patrí k najrušnejším miestam v Budíne s nádherným výhľadom na Dunaj a peštiansku časť mesta. Neďaleko sa nachádza aj jazdecká socha zakladateľa Uhorského kráľovstva  sv. Štefana. Bašta a jej okolie je obľúbené pouličnými hudobníkmi a maliarmi.
Aquincum
Aquincum_BudapestRuiny starého rímskeho mesta Aquincum sa nachádzajú na okraji mesta Budapešť v časti Buda. Archeologický park bol založený pred 110 rokmi. Jeho počiatky však siahajú až do doby pred 2000 rokmi, kedy bol pôvodne keltským a rímskym mestom, z ktorého sa vyvinula dnešná Budapešť. Za zmienku stojí, že tento archeologický park je jedným z najväčších v Európe a najstarších na svete. Z centra trosiek Aquincum je zrejmé aj pôvodné rozloženie mestských ulíc. Mesto bolo domovom nielen obyčajných ľudí, ale aj šľachty. Na prvý pohľad je zrejmé, že obyvatelia tvorili neoddeliteľnú súčasť mesta. V Aquincum sú z ruín dobre viditeľné aj zvyšky dvoch amfiteátrov a ruiny rímskych kúpeľov, akvadukt, dobové fresky, rekonštruované vodné varhany, socha Fortuny Nemesis či mozaiková podlaha a obrovské množstvo archeologických nálezov. Rimania prišli do Panónie študovať liečivé vlastnosti miestnych horúcich prameňov a ako prví začali aj s budovaním verejných kúpeľov v okolí prameňov s termálnou vodou. Vďaka Archeologickému múzeu Aquincum môžeme vidieť, ako tieto budovy v minulosti vlastne vyzerali. Z histórie Aquincum stojí za zmienku, že pôvodne bolo keltskou osadou na okraji Panónskeho údolia, ktorá sa po príchode Rimanov do regiónu stala pohraničným mestom, kde sídlili rímske légie s 6000 legionármi. Na začiatku druhého storočia nášho letopočtu sa Aquincum stalo hlavným mestom rímskej provincie Dolná Pannonia. V tej dobe jeho populáciu tvorilo 40-tisíc ľudí. Ruiny rímskych stavieb zostali dlho nepovšimnuté. Až v tridsiatych rokoch 19. storočia sa začalo s ich reštaurovaním. V súčasnej dobe je Aquincum, či skôr len jeho ruiny zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO v Budapešti a neustále tu prebiehajú archeologické výskumy.
Nocna prehliadka_BudapestIdeálnou prehliadkou mesta je vyhliadková plavba na lodi. Ak si ju chcete skutočne vychutnať, odporúčame ju absolvovať v noci. Presvedčí Vás nádherný výhľad na oba brehy Dunaja.
Budapešť – 1. časť
Galéria

Žádné komentáře:

Okomentovat