
Ak
máte chuť vyskúšať niečo netradičné a zároveň znesiete aj nepríjemný
zápach, durian je ovocie určené priamo pre vás. Exotické ovocie durian
(po latinsky durio kutejensis) má povôd v Indonézii a Malajzii, dnes je
však rozšírený po celej juhovýchodnej Ázii.
Existuje
30 známych druhov tohoto ovocia, avšak iba 9 z nich je zaradených medzi
jedlé plody. Stromy s tenkým kmeňom a bohatou korunou majú
žltkasto-biele kvety s ťažkou, kyslou a maslovou vôňou. Na strome sa
začínajú objavovať prvé plody pripomínajúce veľké gaštany až po štyroch
až piatich rokoch od jeho zasadenia. Strom dorastá do výšky 30 až 50
metrov. Ovocie rastie v letnej sezóne, spravidla od júna do augusta.
Durio Zibethinus je jediný druh dostupný aj na našom trhu. Ostatné druhy
sú predávané iba v miestnych regiónoch.

Durian
skrýva pod tmavo zeleným tŕnistým obalom sladkú a výživnú žltú dužinu.
Váha sa pohybuje od 1 do 4 kilogramov. Pozostáva z 5 častí, z ktorých
každá obsahuje 2-3 semená. Jeho tvar je pretiahnuto-podlhovastý až
okrúhly, farba šupky je zelená až hnedá a farba dužiny sa pohybuje od
žltej až po svetlo červenú v závislosti od druhu. Obsah tvoria cukry,
ale nezanedbateľné je aj veľké množstvo vitamínov C a E. Významný je aj
obsah životne dôležitých aminokyselín tryptofánu, riboflavínu a niacínu.
Je výborný pri zápchach, prečisťuje črevá a dokonca pôsobí aj na našu
nervovú sústavu, zmierňuje príznaky migrény a pomáha udržiavať zdravú
štítnu žľazu a kosti. Čistí dýchacie cesty a posilňuje imunitu.

Ovocie
durian je populárne najmä v krajinách juhovýchodnej Ázie pre svoju
šťavnatú, mäkkú a chutnú dužinu a pre svoje jedinečné výživné
vlastnosti. Dostal pomenovanie „kráľ ovocia“ pre svoje nutričné
a blahodárne vlastnosti na organizmus človeka. Jeho lahodná chuť je
často zatieňovaná nepríjemným zápachom, ktorý sa šíri pri jeho
konzumácii. Zápach pripomína hnijúce odpadky alebo plesnivé syry či
zhnité vajcia. Ak si však chcete pochutnať na tomto exotickom ovocí,
odmenou pre vaše telo bude vysoký príjem vitamínov a minerálnych látok.
Mäsitá dužina duriana sa môže konzumovať v rôznych fázach zrelosti.
Musí sa konzumovať čerstvý, v opačnom prípade začne podliehať chemickým
zmenám a jeho zápach se zhoršuje. Využíva sa hlavne na dochucovanie
rôznych kulinárskych špecialít a pri príprave sladkých pokrmov ázijskej
kuchyne. Pridáva sa do zmrzliny alebo koktejlov, môže sa osmažit na
cibuľke s trochou čili ako príloha k jedlám. Okrem dužiny sa môžu
konzumovať aj semená, treba ich však pred konzumáciou dôkladne uvariť
alebo upražiť a konzumujú sa ako orechy.

Výskumníkom
sa v roku 2007 podarilo naklonovať durian bez jeho typického zápachu.
Táto odroda má názov Chanraburi číslo 1. Odroda sa však nestretla
s veľkým záujmom, naopak vyvolala nevôľu hlavne obyvateľov Malajzie,
Singapuru a Indonézie. Práve jeho nepríjemný zápach robí z duriana
typické ovocie, ktoré vyhľadáva veľa nadšencov. A práve vďaka jeho
typickému a pre mnohých nepríjemnému zápachu sa táto plodina vyzdvihuje
na popredné miesta a stáva sa medzi konzumentmi čoraz viac obľúbenou.
Patrí medzi vyhľadávanú lahôdkou aj keď prenikavo zapácha. Nie je s
ním možné cestovať verejnou dopravou a jeho konzumácia na verejnosti je
zakázaná. Tehotným ženám sa jeho konzumácia neodporúča.
Zmrzlina
Potrebujeme:
1 durian, hnedý trstinový cukor, kokosové mlieko
Postup:
Durian najprv prekrojíme na štvrtiny. Lyžicou vydlabeme dužinu a zbavíme
ju semien. Dužinu pokrájame na menšie kúsky, dáme do mixéru a zmiešame s
kokosovým mliekom. Výsledná konzistencia má pripomínať trochu tuhší
jogurt. Potom dochutíme kryštálovým cukrom a necháme stuhnúť v
mrazničke. Nakoniec naservírujeme ako sladkú lahodnú zmrzlinu.
Žádné komentáře:
Okomentovat