
Studená
paradajková polievka Gazpacho je osviežujúce chladné zeleninové pyré
plné vitamínov. Pripravuje sa z rozmixovanej čerstvej zeleniny,
spracované za studena
bez varenia. Táto
letná, hladká, čerstvá polievka je častým jedlom v horúcej Andalúzii
na juhu Španielska, odkiaľ aj pochádza. Pripravuje sa z čerstvých
paradajok, papriky, cibule, zeleru, uhoriek a opečených chlebových
drobkov – krutónov alebo strúhanky, cesnaku, olivového oleja, vínneho
octu a k tomu pridáme ešte niečo málo citrónovej šťavy podľa chuti.
Môže byť aj hlavným jedlom, keď do už hotovej zmesi pridáme ďalšiu
čerstvú zeleninu, ako sú plátky zeleru, nakrájanú zelenú jarnú cibuľku,
uhorku a zelené korenie. Populárnou prílohou sú krutóny a plátky natvrdo
uvarených vajíčok.
Suroviny pre štyri osoby:
2 šalátové uhorky
1 zelená paprika
1 čerstvý petržlen
1,5 cibule
2 strúčiky cesnaku
1,5 kg paradajok
125 ml olivového oleja
10 ml vínneho octu
citrónová šťava, 200 ml paradajkovej šťavy
200 ml vody
soľ, drvené čierne korenie
bazalka
½ zeleru
2 krajce staršieho chleba – krutóny (olej na osmaženie)
Postup

Do
veľkej misy pokrájajte na väčšie kúsky uhorku, zelenú papriku a
petržlen. Rozmixujte do hladka paradajky, cibuľu, uhorku a cesnak,
pridáme olej, vínny ocot, citrónovú alebo limetkovú šťavu a paradajkovú
šťavu a vodu. Zmixovanú zmes vlejeme do misy s pokrájanou zeleninou
a všetko dobre spolu premiešame. Pridáme soľ, čierne korenie a bazalku
podľa chuti. Misu prikryjeme a necháme v chladničke dôkladne vychladnúť,
najmenej 6 hodín, aby sa chute spojili. Pripravíme do malých misiek
tenké krúžky zeleru a cibule a smažené kocky chleba. Naberačkou naplníme
vychladenú polievku do misiek. Vrch polievky ozdobíme čerstvou
petržlenovou vňaťou.
zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.
Žádné komentáře:
Okomentovat